Søk i denne bloggen

Totalt antall sidevisninger

søndag 2. oktober 2011

Myter om styrke

I treningsmiljøer finnes det mange vrangforestillinger om styrke, hva som skal til for å bli sterk, og hva som fysisk karakteriserer sterke mennesker. Dessverre fører dette til at mange velger metoder som ikke tilsvarer de egentlige målene deres, eller at de unngår styrketrening helt. La meg avlive fem myter jeg ofte støter på.

Myte 1. Det er størrelsen på musklene som avgjør hvor sterk du er.
Dette er en delsannhet. Hvis vi tenker oss to mennesker med akkurat samme evne til å rekruttere muskelfibre, akkurat samme plassering av senefester, akkurat samme anatomiske proporsjoner, og akkurat samme dagsform, vil det mennesket med den største muskelen være sterkest. Forskjellen trenger imidlertid ikke å være så stor hvis mye av muskelveksten er det vi kaller sarkoplasmisk hypertrofi. Sarkoplasmisk hypertrofi er vekst som skyldes væskedannelse i musklene, og er derfor verdiløst i styrkesammenheng. Hvis større muskler skal være sterkere må veksten skje på strukturene som trekker seg sammen under anstrengelse, og dermed genererer større spenning.
    I praksis er konklusjonen at mennesker med en større muskelmasse normalt er sterkere hvis vi snakker om personer på samme treningsnivå, men det er et effektivt nervesystem som er den mest avgjørende faktoren for styrke. Derfor kan bittesmå jenter på under 50 kilo, som driver med vektløfting på høyt nivå, støte opp mot 120 kilo over hodet.

    Myte 2. Du må alltid løfte tyngst mulige vekter for å bli sterk.
    Dette stemmer overhodet ikke, men man skulle tro det når man ser hvordan mange nybegynnere trener for å øke løftene sine. Antagelig skyldes det at bodybuildingmetoder fortsatt er den vanligste måten å trene på, selv for folk som ikke skal bli bodybuildere, og egentlig er mer opptatt av å bli sterke. Det finnes et hav av bodybuildingmetoder, men den aller vanligste er fortsatt vanlige sett av x antall repetisjoner til man når utmattelse, og enten ikke kan flytte belastningen i det hele tatt, eller er i helt i nærheten av dette. Selvsagt blir man sterkere av dette også, men det begrenser seg fort, og det går faktisk forholdsvis tregt. Det er en grunn til at ingen styrkeløftere har dette som metode annet enn på støtteøvelser, og selv da ikke alltid med så høy intensitet. 

    Vil du bli sterk, så se på hva de som faktisk har styrke som hovedkvalitet gjør, ikke forhold deg til dem som primært trener for større muskler eller slankere kropp.

    Det er mange systemer og metoder for å bli sterk også, og felles for dem alle er at man noen ganger må manne seg opp og ta de aller tyngste løftene, men ikke i hver økt, og ikke i hvert eneste sett. Vel så viktig er det å arbeide med eksplosivitet. De som blir virkelig sterke løfter både lett og tungt, men de løfter alltid så eksplosivt som menneskelig mulig med mindre de spesifikt jobber med fasen i løftet hvor man senker vekta. Å løfte lette vekter er bare verdiløst hvis du løfter dem sakte med vilje.  

    Myte 3.For å rekruttere flest mulige muskelfibre i en gitt muskel gjelder det å isolere vekk andre muskler.  
    Faktisk fungerer kroppen omvendt. Jo mer du spenner omkringliggende muskler dess bedre rekruttering oppnår du i muskelen du var ute etter å trene. Derfor har jeg aldri skjønt folk som for eksempel foretrekker konsentrasjonscurl som armtrening. Konsentrasjonscurl er en øvelse hvor du sitter på en benk og stabiliserer armen mot innsiden av låret mens du løfter for å trene biceps. Ideen er at færrest mulig andre muskler skal gjøre noe arbeid slik at biceps jobber mer. Jeg er imidlertid temmelig sikker på at en elektromyografi vil vise at en vanlig stående curl med stang gir en mye større fiberrekruttering i biceps, i hvert fall hvis den som trener sørger for å tvinge kroppen i ro ved å blant annet stramme rygg og kjernemuskler også. Det er nemlig en stor forskjell på å jukse ved å kaste med kroppen, og stramme andre muskler for å stabilisere ekstra. Det første gir ingen ekstra fiberrekruttering. Det andre tvinger frem god teknikk, samtidig som nervesystemet generer mer kraft til området som skal trenes. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare for bicepscurls, men det er et enkelt eksempel. For dem som er spesielt interesserte i å lære noe om denne siste myten kan jeg anbefale Pavel Tsatsoulines DVD-serie Rapid Response. Den er også full av annen nyttig informasjon om styrke i forhold kamp på liv og død.

    Myte 4. Mye styrketrening gjør deg mindre bevegelig. Du må unngå styrketrening hvis du vil holde deg fleksibel.
    Forhåpentligvis er denne endelig på vei ut, men fortsatt støter jeg på på mennesker som tror bodybuildere og kraftsportutøvere er stive og ubevegelig. Ingenting kan være lenger fra sannheten. Mange av dem går faktisk rett i spagaten, og i hvert fall blant de som trener på seriøst nivå finner du knapt noen som ikke kan gjøre en dyp knebøy med nøytral ryggsøyle. Dette skyldes faktisk i hovedsak ikke at de driver med store mengder bevegelighetstrening, selv om mange av dem også tar den biten av trening på alvor. Det kommer rett og slett av at styrkeøvelser til ytterstillinger fungerer som bevegelighetstrening i seg selv. Den gode nyheten er altså at du faktisk ikke blir en trestokk av å bli sterk, tvert i mot.  

    Myte 5. Styrketrening gjør deg kjempestor.
    Det er helt ufattelig hvor seiglivet denne er, spesielt blant kvinner. Noen ganger støter jeg på menn som også frykter dette, uten at jeg helt begriper hvorfor, i og med at de som oftest er bittesmå. Jeg er ikke så opptatt av størrelsen på kroppen personlig, men det er likevel litt vanskelig for meg å begripe hvorfor en mann har et sterkt ønske om å være bitteliten og tynn som en strek.  

    Uansett er den gode nyheten til dem som har sterk angst for å ese ut til proffbodybuildingstørrelse at det aldri i verden kommer til å skje. Jeg vil tro det er mer sannsynlig at du vinner i Lotto neste lørdag.  

    De aller største bodybuilderne går uten unntak på store mengder hormonpreparater som gjør at muskler vokser i dobbel fart, selv hvis treningsmetodene er relativt teite. De har også en kombinasjon av genetiske fortrinn som er uhyre sjeldne. Skal jeg gjette vil jeg tro at 99,9% prosent av befolkningen ikke ville greid å bli sånn selv om de kopierte alt disse menneskene gjør. De har dessuten et liv som ikke dreier seg om noe annet enn trening og kosthold. Siden sannsynligheten er liten for at noe av dette gjelder deg, kan du altså trygt ta det med ro. Du vokser nok en del hvis du jobber lenge og hardt, men du får ikke hovedrollen i den neste filmen om Hulk. Kvinner har spesielt lite å frykte siden de bare har ørsmå mengder testosteron. Testosteron er nest etter insulin det mest muskelvekstfremmende hormonet vi har.

    Hvis du likevel ikke greier å legge fra deg denne irrasjonelle frykten, så kan du jo slutte å trene styrke etter bodybuildingprinsipper, og heller i hovedsak trene for å faktisk bli sterk. Det er pussig hvor mange som alltid foretrekker sett til utmattelse på mellom 6 og 12 repetisjoner når de egentlig ikke ønsker å vokse. Forsåvidt kan sett av denne typen være en helt grei komponent i et program for å øke styrke, men det bør helst ikke være hovedingrediensen.

    Skaff deg kyndig hjelp
    Var noe av grunnlaget for styrketreningen din basert på myte 2, 3 og 5, mens progresjonen kanskje er litt fraværende, og du mistenker med deg selv at du muligens er slave av noen andre myter også? Da er det på tide at du tenker nøye gjennom hva du kan gjøre bedre. Er du i tvil om hvordan du kan forbedre fremgangsmåten din bør du kontakte noen som kan mer om det enn deg, så kommer du deg raskt tilbake på det rette sporet.  













      Ingen kommentarer:

      Legg inn en kommentar