Søk i denne bloggen

Totalt antall sidevisninger

lørdag 11. juni 2011

Myter om kosthold – en miniguide for de forvirrede

Innen mitt fagfelt er det ingenting som gjør folk mer forvirret enn informasjon om kosthold. Det florerer av mer eller mindre kvalifiserte meninger, og de vitenskapelige studiene mange støtter seg på spriker i alle retninger. Den ubehagelige sannheten er at vi egentlig ikke vet med noen absolutt sikkerhet hva som er et sunt kosthold.

Det er for eksempel ikke påvist noen kausalitet mellom mettet fett og hjerteproblemer, bare en korrelasjon, og det er ikke det samme. Altså har vi ikke peiling på om for eksempel melkefett faktisk dreper deg, eller bare gjør deg sterkere og friskere. Det skremmende er at det til tross for denne mangelen på ugjendrivelige beviser er tusenvis av høyt utdannede personer med hvite frakker som har meget sterke og bastante meninger om disse sakene. Kanskje det var greit om de lærte seg å holde kjeft til de faktisk med hånda på hjertet kan si at de ikke bare har sugd til seg tilfeldige studier, som passet den troen de allerede hadde.

Vi driver altså rundt i ernæringståka uten land i sikte, men noen ting vet vi likevel med ganske god sikkerhet. Dessverre drukner den solide informasjonen i støyen fra enkeltstudier som dukker opp i pressen, og tilhørende høylydte utbrudd fra diverse ekstremister og representanter for det mer normalvitenskapelige. De få tingene fagpersoner stort sett er enige om ser derimot for meg ikke ut til å nå ut til folkedypet, for i samtale med PT-kunder og andre treningssentermedlemmer er det ikke sjelden man får presentert informasjon som nærmest garantert er rent mytisk. Jeg skal her prøve å avlive ti av disse mytene, for hvis jeg skal ta alle kommer jeg til å bruke resten av helga:

Myte 1: Du må spise ofte for å holde forbrenningen høy.
Faktum er at det ikke finnes en eneste studie som påviser fall i energiomsetning ved lav måltidsfrekvens. Du kan like gjerne innta tre store måltider om dagen som seks små, så lenge mengden kalorier er den samme over tid. Det lille vi har av studier på dette peker dessuten mot at det er lettere å legge på seg ren muskelmasse ved en relativt lav måltidsfrekvens.

Myte 2: Du kan ikke bli feit på en lavkarbodiett.
Det kan du så absolutt. Hvis energibalansen er positiv blir du tjukkere uansett hva du spiser. Fordelen med lavkarbo er bare at du skiller ut mindre insulin etter måltider, og mindre insulin betyr mindre lagring av fett. Dessverre betyr det også mindre evne til å bygge muskler.

Myte 3: Du trenger ikke å trene bare du spiser riktig.
For det første vet vi som nevnt ikke hva som er riktig, men uansett om du ved ren flaks skulle ha funnet det perfekte kostholdet for deg, vil du likevel ha behov for fysisk aktivitet. Inaktivitet fører til dårlig helse på lang sikt uansett.

Myte 4: Du trenger ikke å spise riktig bare du trener hardt.
Sorry. Enda så vanskelig det er å optimalisere kostholdet, bør du nok gjøre et hederlig forsøk. Du kan fortsatt pakke en blodåre selv om du går på sykkeltimer og tar noen push-ups, og selv folk som trener veldig mye og hardt er ikke alltid veldig slanke. I de fleste tilfeller er det da kostholdet som har skylda.

Myte 5: Salt er livsfarlig
Salt i store mengder er faktisk livsfarlig, men saltmangel er like farlig, spesielt for dem som trener hardt. Jeg støter stadig på mennesker som prøver å eliminere alt salt fra dietten sin. Ingen av dem gjør det spesielt bra på trening. Du kan få for mye av absolutt alt, men også for lite. Salt i korrekte mengder er sunt, og hva som er korrekt mengde avhenger av aktivitetsnivå, ikke hva en eller annen guru med en fiks idé, eller staten for den saks skyld anbefaler.

Myte 6: Flytende kalorier teller ikke.
At denne alltid dukker opp igjen sier noe om hvor vanskelig det er å komme disse tingene til livs. Den sprø logikken er at dette bare renner tvers i gjennom. Selvfølgelig gjør det ikke det. Næringsstoffene suges bare enda fortere opp gjennom tynntarmen enn hva som er tilfelle med fast føde.

Myte 7: Jeg er feitere om kvelden enn om morgenen. Noe må altså være feil med kostholdet mitt.
Ta det med ro. Du er ikke det. Det bare ser sånn ut fordi du lagrer mer vann på den tiden av døgnet.

Myte 8: Det spiller ingen rolle hva jeg spiser når jeg slanker meg, bare jeg er i kaloriunderskudd.
Vel. Gå på et underskudd, men ta alle kaloriene dine fra sukkerbiter heretter, så snakkes vi om noen måneder. For all del kanskje du veier litt mindre nå, men du ser neppe spesielt sexy ut, og det var kanskje litt dumt at du fikk diabetes 2 på kjøpet. Husk at helse til syvende og sist er viktigere enn hva du veier.

Myte 9: Du blir feit av å spise om kvelden.
Okay så trenger du kanskje ikke å proppe deg full før du legger deg, men det er ikke noe lurt å gå sulten til sengs heller. Da sover du dårligere. Sover du dårligere produserer du mer stresshormoner og mindre veksthormon, og når det skjer lagrer du faktisk mer fett.

Myte 10: Jeg må stå opp om natta og ta en proteinshake hvis ikke blir jeg katabol og mister muskler.
Denne verserer i bodybuildingkretser, og makan til bullshit skal man lete lenge etter. Du ødelegger søvnmønsteret ditt, noe som gir dårligere kroppskomposisjon og mindre yteevne på trening, og selvfølgelig omsettes ikke musklene dine til energi i løpet av noen timer når du bare ligger der og gjør ingenting med restene av et kveldsmåltid i tarmene. Hvis du virkelig frykter dette, så spis heller mer før du legger deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar